Samarbeid med Nivel

Å jobbe i Norge - Møt Alessandra, vår italienske politiske rådgiver

⛷ Ski og 🏄 surfing - hvor mange byer i verden finnes det hvor du enkelt kan gjøre begge deler etter jobb? Stavanger i Norge er en av disse få byene! Nesten alle i Norge liker å stå på ski eller snowboard, men de fleste tenker kanskje ikke på Norge som en surfe-by.

6. september 2022

Hvorfor flyttet du til Stavanger i Norge?

Jeg bestemte meg for å flytte fra Italia til Stavanger i Norge i august 2021 for et utvekslingssemester. Jeg har alltid vært interessert i norsk kultur og natur. Jeg så for meg at begge deler ville passe godt for introverte mennesker som meg. Det viser seg at nordmenn er ganske åpne, tolerante og interesserte i ulike kulturer.
‍.

Og nå som du er i Norge, tilbringer du mye tid i naturen?

Ja, det stemmer. Jeg elsker å gå på tur, så forrige semester var jeg på tur nesten hver helg. Noen ganger går jeg turer i nærområdet, men jeg har også vært på en tredagers tur der vi sov i telt noen netter. Dessuten liker jeg å padle kajakk - det er uendelig mange fjorder å utforske her. I tillegg er det en innsjø og en skog i nærheten av der jeg bor, hvor jeg ofte går eller løper en tur.

Står du også på ski eller snowboard?

Selv er jeg ikke så glad i ski og snowboard, men det er nesten alle andre her! Et av Haralds favorittsteder er Lyngsheia, som ligger en times kjøretur unna kontoret vårt. Jeg har hørt at man kan stå på ski hele året på noen isbreer, og det nærmeste ligger ca. 4 timer fra Stavanger.

De fleste tenker kanskje ikke på Norge som et surfeområde, men det er også mulig å surfe her. Utleieren min er surfer, og han sa at Jæren rundt Stavanger er det beste surfeområdet i Norge. Surfesteder som Solastranden ligger bare 15 minutter med bil fra kontoret. Noen andre strender kan til og med nås med tog. Jeg tok også noen surfetimer - det er mye mer slitsomt å kjempe mot bølgene enn jeg trodde!

Var du i det hele tatt redd for mangelen på lys i Norge? 

Før jeg kom til Norge, var jeg mest bekymret for at det skulle regne hver dag. Men det viste seg å ikke være noe problem, for vi har også mange solskinnsdager her. Når det gjelder lyset - det blir mørkt rundt kl. 16.00 på den dypeste vinteren, men det er ikke så forskjellig fra Italia på den tiden av året. Vi er fortsatt på Sørlandet!
‍ ‍.

Jeg har hørt at det finnes et stort nettverk av fjellhytter - Har du sovet i en ennå?

Jeg har ikke sovet i en ennå, men jeg kjenner mange som har gjort det. Ofte har ikke disse hyttene strøm, for ikke å snakke om internettforbindelse, og vann må hentes fra en bekk i nærheten. Så det er en ganske god og sjelden måte å være helt offline på en stund. Det vil jeg gjerne gjøre snart! Mange nordmenn har også sin egen hytte, så de tilbringer ferien der og går på ski.
‍.

Hvor mange mennesker bor det i Stavanger?

Det bor ca. 130 000 mennesker her - så det er verken for stort eller for lite, og du kan gjøre mye her. Det finnes for eksempel mange små, koselige kafeer i Stavanger. I begynnelsen ble jeg overrasket over at man på de fleste norske kafeer sitter i en behagelig sofa og får et fint pledd. Det føles ofte like koselig som å være hjemme. I Italia er dette langt mindre vanlig!
‍.

Hvor jobber du fra?

Jeg er veldig fleksibel når det gjelder arbeidstid og arbeidssted. De fleste dagene jobber jeg fra kontorfellesskapet her i Stavanger. Det er mange oppstartsbedrifter innen mobilitet og smartbyer som jobber her, så det er en fin gjeng med unge norske og internasjonale mennesker som kommer sammen. Kontoret er veldig moderne med tregulv, mye lys og en flott kantine - så det er en veldig hyggelig atmosfære å jobbe i. På onsdager spiser alle i kontorfellesskapet lunsj sammen.

Snakker du for det meste engelsk i hverdagen?

Ja, selv om jeg prøver å lære meg norsk. Det er ikke noe problem hvis du bare snakker engelsk, for de fleste nordmenn snakker faktisk utmerket engelsk. Før jeg kom til Stavanger, meldte jeg meg også inn i Facebook-gruppen "Stavanger Expats" for å få en følelse av hvordan det er for utlendinger å bo i Stavanger.

Tusen takk for at du tok deg tid, Alessandra!

holde seg i løkken

Abonner for mer inspirasjon.